Symbol cyfrowy:

751204

Nazwa kwalifikacji

K1. T.3. Produkcja wyrobów piekarskich

Czas trwania nauki:

3 lata

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.

Zadania zawodowe:

  • ocenianie przydatności produkcyjnej surowców podstawowych i pomocniczych;
  • ustalanie zapotrzebowania na surowce do produkcji;
  • przygotowywanie surowców do produkcji;
  • wytwarzanie ciast na różne rodzaje pieczywa w określonych warunkach techniczno-organizacyjnych piekarni;
  • dzielenie ciasta na kęsy, formowanie kęsów, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa;
  • wypiekanie rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich;
  • schładzanie, krojenie i pakowanie pieczywa;
  • ocenianie stopnia dojrzałości półproduktów piekarskich do dalszego przerobu;
  • ocenianie jakości półproduktów i pieczywa, jej zgodności z wymogami przepisów technologicznych i norm;
  • zapobieganie powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej normatywnie jakości;
  • obsługiwanie maszyn i urządzeń występujących w piekarniach;
  • ocenianie sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń piekarskich;
  • utrzymywanie porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie zasad bhp i ppoż.;
  • organizowanie i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych;
  • prowadzenie rozliczeń technologicznych zużycia surowców do produkcji pieczywa i dokumentacji produkcyjnej;
  • utrzymywanie stałej współpracy z kierownictwem zakładu, służbami zaopatrzenia, zbytu, technicznymi.

Poniżej zamieszczony film jest wynikiem współpracy naszej szkoły w projekcie realizowanym w ramach projektu Kapitał ludzki pod nazwą: „Mój zawód, moja przyszłość” z udziałem uczniów naszej szkoły oraz pracodawców.